Maškarní ples 2017
Makový koláč
Potřebujete 4 vejce, 200g mletého máku, 300g strouhaných jablek, 1 tvaroh, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce medu, špetku soli. Lze udělat i bez medu a vylepšit vanilkovým extraktem.
Vyšleháte si bílky, přidáte ostatní ingredience včetně žloutků, smícháte a nalijete do kulaté formy. Pečete při 170 stupních cca 60 min. Vychlazený koláč podáváte nakrájený na elegantní trojúhelníky. Dobrou chuť!
Maminka Veronika
Rychlá a zdravá bábovka - mrkev, banán, jablka
Množství je na 1 bábovku, na plech dejte dvojnásobek.
200 g pohankové (špaldové... ) mouky, 100 g třtinového cukru, 1 vanilk. cukr nebo čaj. lžička vanilk. aroma, 1/2 prášku do pec. bez fosfátů, 1 čaj. lžička sody, 50 g ořechů/semínek (mandle, vlašské, lískáče, semínka chia, slunečnicová, dýňová, lněná, kokos...), 100 ml oliv. oleje (kokosový, slunečnicový...), 3 vajíčka, 1 velká nastrouhaná mrkev nebo 2 menší, 2 rozmixované banány.
Mrkev či banány možné částečně/úplně nahradit jablky.
Smichame suche suroviny, pak pridame zbytek. Peceme na 180 °C.
dobra byla i s nasekanou cokoladou 70%
Jablečný crumble se zázvorem
5oo g jablek/hrušek
1 lžíce hnědého cukru
kousek /4 cm / na jemno nastrouhaného zázvoru
Drobenka
85 g polohrubé mouky
50 g másla
30 g hnědého cukru
40g sekaných ořechů nebo mandlí
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jablka či hrušky dejte spolu s cukrem a 2 lžícemi vody vařit. Na mírném plameni nechte asi 5 minut probublávat, potom vmíchejte nastrouhaný zázvor. Přendejte do zapékací nádoby, formy a nechte chládnout. Mezitím si připravte drobenku. Vypracujte ji z másla, mouky a cukru a rovnoměrně rozprostřete na ovoce. Povrch posypte ořechy a pečte dozlatova zhruba 30 minut. Tento drobenkový koláč moc nedrží, je lepší jej jíst lžičkou:) Dá se také rozdělit do menších zapékacích misek, ve kterých se i podává.